uslugi ceni

Отказ от къпане при хора с деменция


28-10-2017

Отказът от къпане е често срещано предизвикателство сред хората, които се грижат за близък човек с деменция. Възрастните хора, страдащи от Алцхаймер, често не знаят, не разбират и не помнят защо е нужно да се къпят. Самият акт на подготовка и събличане за баня често се възприема като грубо вмешателство в личното им пространство или като насилие над личността им. Затова нерядко се съпротивляват в опит да се предпазят.

Хората с деменция нямат логично обяснение, с което да обосноват отказа си да се изкъпят. Истината е, че никой не знае какво точно се случва в главата на един човек с Алцхаймер. За това как възприемат света, какви усещания имат за заобикалящия ги свят или околните хора и кой е най-правилния подход към тях, учените могат само да гадаят. За това не се ядосвайте, не ги обвинявайте, не им викайте. Единственото полезно, което можете да направите, е да се опитате да погледнете на света през техните очи, за да си дадете свое логично обяснение. В тази статия ще се опитаме да ви дадем някои насоки и идеи по въпроса, за да намерите правилния подход към своя близък.

И помнете – няма двама еднакви хора, болни от Алцхаймер. Всичко е индивидуално!

Променете нагласите си

Ако за младите и хората на средна възраст няма нищо по-естествено от вземането на душ 1 – 2 пъти дневно, то при възрастните хора, ежедневният душ не се възприема като задължителен за личната хигиена. Още повече, в последно време дерматолозите все по-често алармират за вредата от всекидневната баня. С напредване на годините, мастната секреция намалява и ежедневното къпане може да доведе до силно изсушаване на кожата, раздразнение и поява на екземи. Така че започнете от себе си – променете очакванията си, не настоявайте прекалено и се опитайте да се приспособите към нуждите на близкия ви.

Страх от водата

При някои хора, страдащи от Алцхаймер, се среща категоричен отказ от влизане под душа, вероятно поради неистов страх от допира с водата. При тях нито увещанията, нито молбите, още по-малко пък заплахите могат да подействат. За да се справите със ситуацията, ви е нужна голяма доза творческо мислене и помощ от съвременни разработки на козметичната индустрия, като сухи шампоани без отмиване, ръкавици за сухо къпане и др. Тези прекрасни продукти ще започнат все по-масово да навлизат на нашия пазар и да оказват незаменима помощ в постигането на основната цел  – да не се прави компромис с личната хигиена и едновременно с това да се зачитат предпочитанията на възрастния човек, без той да бъде насилван или принуждаван да върши нещо против волята си.

Мислете нестандартно

Понякога, за да успеете в това, да накарате един възрастен човек с деменция да вземе душ, се налага да мислите и действате извън стереотипите. Опитайте се да не превръщате къпането в самоцел, за да не се възприема като вид бреме и изпитание от близкия ви. Напротив, мислете за цялата обстановка – опитайте се да създадете приятна за човека атмосфера, за да можете да разчитате на неговото съдействие. Пуснете приятна музика, предложете награда за добре свършената работа, превърнете самото къпане в игра, направете го забавно, за да накарате човека до вас да го възприеме като време за отпускане и наслада.

Допитайте се до авторитетна личност за помощ

Някои хора с когнитивни проблеми са по-склонни да следват инструкциите и да се доверяват повече на лекар, отколкото на близките си в семейството. Ако забележите такава склонност у майка си или баща си, помолете личния ви лекар да напише „рецепта“ за вземане на душ всяка сряда и неделя, например.

Хората, които се грижат за свои близки с деменция, имат дълга и трудна история – извървели са заедно тежък път, преодоляли са немалко изпитания и нерядко имат обтегнати отношения, породени от изнервящото ежедневие и непрекъснатите тревоги. Понякога, за да намериш решение в една рутинна ситуация, е нужно малко помощ от външен човек, който не е обременен от семейната ви история. Ако наемете професионален асистент от БГ ГРИЖА, той може да погледне обективно на проблема и да подпомогне намирането на решението, което е било точно пред очите ви. За да намерите най-удачния вариант за помощ, можете да прочетете повече за вариантите на грижа, които можем да предложим във Варна и Велико Търново.

Снимка: Dreamstime.com

« назад

Напомняме ви, че дизайнът и съдържанието на този сайт са обект на авторско право. Всяко копиране може да става само с писменото съгласие на "БГ ГРИЖА" ЕООД и цитиране на източника.

Всички права запазени© БГ ГРИЖА 2011 - 2024
Уеб дизайн от alphavision