uslugi ceni

Поздравления, вие сте пенсионер!


13-03-2016

Истина е, че светът застарява. В интерес на световната икономика е възрастните хора да останат максимално дълго време активни, в добро здраве и полезни за себе си и за околните.  

Първата асоциация при споменаването на думата „пенсионер“ у нас се свързва с онзи смачкан и унизен човек, който обикаля магазините за промоционални стоки или пазара в търсене на най-ниската цена, с найлонова торбичка в ръка, облечен в тъмни и вехти дрехи и вади от портфейла си дребни банкноти, сгънати на четири. И той няма нищо общо с белите панталони, лакираните в малиново нокти, с преметнатия през врата фотоапарат на обикалящия по света европейски пенсионер. И не, бездната не е финансова. Няма пенсионер, който да е богат в държавата си. Бездната е манталитетна. Факт е, че след пенсионирането, хората в България изпадат в такава социална изолация, че самотата и нищоправенето могат да ги разболеят. Прекъсването на комуникацията с колеги, приятели, роднини, рязкото оттегляне от активния живот може да са пагубни за общото физическо и психическо състояние.

А, всичко може да бъде много по-различно.

Как ни се иска да извикаме „Поздравления, вие сте пенсионер!“ Преминали сте през по-трудната част от живота си – ранното ставане и ходенето на работа, грижите за децата и семейството, лишенията и спестяването на средства за този етап от живота ви.

Всъщност, нещата не стоят точно така. Подготовката за пенсия прилича на приготовление за път – никога не се случва така, както сте го замислили и никога не знаете какво ще бъде, докато не стигнете там. Преминавайки от активния живот към пенсионирането, е много вероятно да се окажете с прекалено много свободно време и твърде малко неща за вършене. Ако до сега сте свикнали да почивате по 2 – 3 седмици в годината, сега разполагате с 52 седмици за почивка. Тази фаза на адаптиране може да бъде много стресова, особено за по-активните хора, които са свикнали вечно да са ангажирани с нещо. Ето и няколко идеи за годините след 65, които да ви поддържат заети и да ви носят удовлетворение.

Намерете си работа


Може да звучи малко иронично – точно си приключил с трудовия си живот, само за да се върнеш обратно към него. Основната причина за завръщането на трудовия пазар на хора в пенсионна възраст, е неспособността им да покриват нуждите си с пенсиите, които получават. Паралелно с това, голяма част от възрастните хора се чувстват достатъчно работоспособни и енергични, за да си останат вкъщи и приемат пенсионирането като възможност да започнат работа, дори в напълно различна сфера, която да им носи предизивкателства и нови умения. Още няколко години работа на непълно работно време е чудесен вариант за адаптация към предстоящите по-спокойните години.

Включете се в доброволчески инициативи

Това изглежда напълно естествено продължение на заниманията след 65 години. Да помагаш на изоставени деца, да помагаш на младите майки с разяснения по кърменето, да се включиш в кампании по почистването на национални паркове или в поддръжката на зелените площи между блоковете, да участваш в инициативи на Българския червен кръст или коя да е друга неправителствена организация, всъщност може да носи голямо удовлетворение, най-вече – че си полезен на обществото.

Намерете си хоби

Ако нямате определено занимание, което да ви допада, добре е да започнете да проучвате различни варианти още преди да сте се пенсионирали. Това ще ви даде време да се ориентирате коя дейност най-максимално отговаря на нуждите ви. В повечето случаи, въпреки липсата на време през активните години, много от хората знаят в каква насока са интересите им и пенсионирането дава шанс да се посветите на точно тези приятни занимания. Дали ще е плетене, отглеждане на цветя, решаване на кръстословици и Судоку, нумизматика, рисуване, народно творчество, овощарство, дърводелство или каквото и друго, заниманията могат да ви донесат само приятни емоции и възможност да общувате с хора със същите интереси.

Започнете свой собствен бизнес

В тази сфера ограниченията могат да бъдат породени само от въображението, интересите и финасите ви. Хората имат нужда някой да се погрижи за домашните им любимци, да им наглежда жилището, докато са на почивка, да им ремонтира колелото или обувките. В туристическите дестинации винаги има нужда от гидове, още повече, че хората на възраст могат да им разкажат и за отминалите времена от първо лице. Възможно е отдавна да ви се върти идея за някакъв продукт или услуга и сега разполагате с времето си, за да го реализирате. Започнете нещо, което ви носи удоволствие, бъдете предпазливи в инвестициите си и помнете, че винаги помага да се консултирате предварително с някой познат, на който имате доверие.

Позволете си една „празна година“

На младини, сигурно ви се е случвало, когато преминавате през различните по-важни етапи в живота, да си позволите по една година нищо да не правите – след завършване на училище и преди кандидатстване в университет или след завършване на университета и преди започване на първата си работа. Аналогично, дайте си почивка и след пенсионирането. Това ще ви даде възможност да се отпуснете - в особена сила важи за хората, които са били на отговорни мениджърски позиции – от забързания делник, който сте водили и да осмислите как по най-добрия начин да оптимизирате времето си на пенсия.

Започнете да учите

Курсовете отдавна не са само за деца или младежи и бихте могли да намерите голямо разнообразие, според интересите си – по готварство, по музика, художествени курсове, езикови, информационни технологии, театрални школи, по астрология и т.н.

Спортувайте

Вероятно една от най-добрата възможност за пълноценно изкарване на свободното ви време, е започването на тренировки. Изберете спорт, който да съответства на здравословното ви състояние и физическите ви възможности, за да подобрите и двете в процеса на упражнения. Дали ще е спортно ходене, колоездене, лечебна гимнастика или дори излети сред природата, физическата активност може само да добави здраве към годините ви.

Създайте си приятелства с хора от други възрастови групи

Събирането и общуването с по-млади от вас хора ще ви донесе нови и свежи идеи за размисъл, ще ви държи в течение на новостите и вероятно ще ви стимулира да търсите знания в нови области. Комуникацията с по-възрастни личности от вас самите, може да ви донесе мъдрост и спокойствие да не се тревижите излишно за неща, които не си заслужават.

Снимка: Express.co.uk

« назад

Напомняме ви, че дизайнът и съдържанието на този сайт са обект на авторско право. Всяко копиране може да става само с писменото съгласие на "БГ ГРИЖА" ЕООД и цитиране на източника.

Всички права запазени© БГ ГРИЖА 2011 - 2024
Уеб дизайн от alphavision