uslugi ceni

Какво представлява захарният диабет?


14-07-2014

Захарният диабет е хронично метаболитно заболяване. Метаболитните заболявания са свързани с нарушения на определени процеси в организма, които повлияват обмяната на веществата. Диабетът се характеризира с високи стойности на кръвната захар, които се получават вследствие на недостатъчно или липсващо производство на инсулин или в случай, че липсва "отговор" от страна на клетките спрямо него.
Най-просто казано метаболизмът има за задача да разгради храната, която е приета, до основни молекули и да осигури енергия за тялото ни. Основно вещество доставящо енергия е глюкозата. Нейното ниво се контролира от множество хормони, един от които е инсулинът.
След прием на храна и последвалите храносмилателните процеси в кръвта се получава голямо количество глюкоза. За да стигне тя до черния дроб, мускулите и клетките и да се използва като източник на енергия, организмът има нужда от инсулин.
След хранене кръвната захар се повишава, а панкреасът секретира инсулин в кръвта, като по този начин цели намаляване на стойностите на кръвната захар.
Проблемът при хората страдащи от диабет е, че след покачване на кръвната захар задстомашната жлеза не произвежда инсулин, отделя го в недостатъчно количество или клетките не реагират на хормона. В резултат нивото на кръвната захар се покачва, а клетките страдат от липса  на енергия.
Високата кръвна захар преминава в урината и се отделя с нея. Високата концентрация на глюкоза в кръвта води до обезводняване на тъканите и промени в обмяната на веществата в клетката, предизвиква нарушения и увреждания в тъканите и органите на тялото.
Диабетът е заболяване за цял живот. Той често води до увреждане на кръвоносните съдове и нервната система. От това биват засегнати органи и системи в цялото тяло. Най-често това са сърцето, бъбреците, кръвоносната система, очите и други. Тези увреждания настъпват както постепенно с течение на времето, така остро и внезапно.
 
снимка:  zdrave.ws
 
 

« назад

Напомняме ви, че дизайнът и съдържанието на този сайт са обект на авторско право. Всяко копиране може да става само с писменото съгласие на "БГ ГРИЖА" ЕООД и цитиране на източника.

Всички права запазени© БГ ГРИЖА 2011 - 2024
Уеб дизайн от alphavision