uslugi ceni

Как да повишим апетита на възрастните хора


05-02-2014

Липсата на апетит е проблем продиктуван от множество фактори. Повишаването му не е трудна задача. Предлагаме ви няколко лесни съвета, с които да спомогнете процеса.
  • Насърчавайте близките си да пият много вода. Дехидратацията оказва голямо влияние върху загубата на апетит. Възрастните хора е добре да се въздържат от пиене на вода преди храна, но през останалото време на деня, е препоръчително да не се ограничава приемът на течности. Водата подпомага всички функции на тялото.
  • Разчупете рутината. На всички ни омръзват старите познати гозби. Представете си, ако сте на 70 – 80 години колко пържоли сте изяли през живота си. Помогнете на близките си да сготвят нещо ново или им занесете рецепта, наскоро изпробвана във вашия дом, от която децата са останали очаровани.
  • Подправките не са само за чревоугодниците. Малко чесън или лимон могат да направят чудеса с пилешкото месо, а с щипка индийско орехче към любимите сладки, може да откриете неподозирана рецепта. Кулинарията вече дава неограничени възможности за вкусове и комбинации, позволявайки ви да спазвате диетата от личния лекар – с ограничено количество сол, пикантни подправки, мазнини и захар.
  • Яжте малки порции. Повечето възрастни хора нямат желание за 3 основни хранения през деня. А и, триразовото хранене е една вече остаряла концепция за здравословно хранене. Пресни плодове и зеленчуци, междинни закуски, пълнозърнест хляб със сирене, кисело мляко или порция супа – всичко това е чудесен вариант за едно балансирано хранене с 4 – 5 приема на храна дневно.
  • Храни, които стимулират апетита: фреш от моркови, сок от целина, горчиви чайове и напитки, чаша вино, джинджифил, портокалови кори, малко канела.
  • Бройте калориите. Много от нас са чували това при спазването на строга диета. За човек, който има проблем с апетита, концепцията е същата, но в посока добавяне, а не намаляне на калориите. Когато сте на 70 – 80 години и страдате от загуба на тегло, няма такова нещо като лоша храна.
  • Приемът на хранителни добавки трябва да става при строг контрол, и то само ако е предписано от лекар. Възрастните хора е възможно да не усвояват така добре Витамин А, както един млад организъм и това би могло да доведе до усложнения. Консултацията с доктор би ви помогнала да изберете най-подходящите витамини за вашите близки.
  • Упражнявайте се. И на 80, и на 8 години гимнастиката е еднакво важна. Умерените упражнения спомагат за ускоряването на метаболизма, а от там ще помогат и на апетитът да се завърне.
  • И не на последно място един явен фактор, който не можем да пропуснем, определящ както храненето, така и целия ни живот – парите. Хората в пенсионна възраст най-сурово понасят лишенията породени от безпаричието. Много често са поставени пред дилемата да си подсигурят лекарства или храна, и не само. Едно от многото лишения в ежедневието им е качествената храна.
Понякога, загубата на апетит може много лесно да се преодолее – просто като предложите на вашите близки приятна компания по време на обяд. Друг път, липсата на апетит може да е страничен ефект от определени лекарства, което изисква консултация и известна доза креативност от страна на лекар, за да намери подходяща алтернатива. Каквито и да са причините, наша отговорност е да отбележим момента, в който възрастният човек започне да отказва любимото си ястие.

снимка: seniors.lovetoknow.com

« назад

Напомняме ви, че дизайнът и съдържанието на този сайт са обект на авторско право. Всяко копиране може да става само с писменото съгласие на "БГ ГРИЖА" ЕООД и цитиране на източника.

Всички права запазени© БГ ГРИЖА 2011 - 2024
Уеб дизайн от alphavision