uslugi ceni

Общуване с болен от Алцхаймер


20-11-2013

Ако се грижите за болен от Алцхаймер е важно да знаете, че той не цели да ви обиди с държанието си. Понякога поведението му е в резултат на резки промени в заобикалящата среда и свръх стимулиране на сетивата на му. Опитайте се да разберете какво предизвиква поведението му и пробвайте с различни реакции от ваша страна, да намерите най-правилния подход. Важно е да реагирате спокойно, въпреки всичко.
Проверете какво му доставя удоволствие, какво желае да прави, какви дейности инициира самият той. Ако има желание да върши дейности, които не му вредят – не го спирайте. Дори да не ги върши правилно го насърчавайте. Не го принуждавайте да върши нищо на сила. Помолете го да ви помага, като опроставяте дейността на по-малки стъпки. Опитвайте, дори да не се получи от първия път.
Може да улесните общуването като проявявате търпение, оказвате подкрепа, показвате заинтересованост и др.  Не влизайте в спор с него. Ще улесните отношенията си, ако участвате в любимите занимания на болния. Много често болните от Алцхаймер имат енергия и харесват разходките, така че може да проверите дали във вашия случай е така. Не забравяйте, че трябва да вървите с неговото темпо. Четенето, разговорите, свиренето, рисуването също биха му подействали благоприятно. Опитвайте се да обръщате възможно най-много внимание на болния. За да разберете дали физическите контакти са му приятни или напротив, може да предложите да ви държи за ръка реакцията му ще ви даде отговор на всички въпроси, отнасящи се до докосване.
Може да стимулирате паметта му с помощни средства, като снимки, видео и т.н.
Колкото повече време прекарвате с него, толкова по-добре ще се чувства. По този начин предотвратявате възможността от скука той да стори нещо, което да му навреди.

Снимка: accessskills.co.uk


« назад

Напомняме ви, че дизайнът и съдържанието на този сайт са обект на авторско право. Всяко копиране може да става само с писменото съгласие на "БГ ГРИЖА" ЕООД и цитиране на източника.

Всички права запазени© БГ ГРИЖА 2011 - 2024
Уеб дизайн от alphavision