uslugi ceni

Раздвижване след инсулт


06-11-2013

При лекуване на последиците от инсулта, освен физическа терапия, се назначава и медикаментозна. Лечението се предписва и контролира от квалифициран специалист след диагностика на увредената нервна система и на организма като цяло. Медикаментозното лечение цели възстановяване или стимулация на мозъчните огнища, отговарящи за движенията и речта. Ако се възстановят функциите в тези мозъчни огнища, само тогава може да се говори за физическо възстановяване.  Ето някои съвети при възстановяването на болния.
  • Когато болният започне да се стабилизира, трябва да опита да поседне в леглото, но да внимава. Ако му се завие свят, трябва отново да легне.
  • Трябва да знаете, че при първите му опити да стане прав, ще има нужда от помощник, тъй като мускулите му са увредени, а краката отслабнали.
  • Изправянето трябва да бъде постепенно, като се стъпва първо на здравия крак и постепенно след това на болния. Болният сам решава кога е готов  да стои прав.
  • При възможност да стои прав, той трябва да направи своите първи крачки. Помощникът трябва да е от здравата страна на болния. Това е доста трудно, но позволява повече движения. Тук решаващо влияние има и степента на увреждане на мозъка - от това зависи как ще проходи пациентът.
  • Времето, което е нужно на болния, за да проходи е строго индивидуално. Ако има воля ще се научи, макар и не идеално. Трябва да се натоварва увреденият крак. Когато у дома и на улицата няма достатъчно натоварване, трябва да се намерят други препятствия.
  • Когато направи първите опити за ходене е добре да му се осигурят патерици. По няколко крачки на ден са достатъчни, но трябва постепенно да се увеличават.
  • Основен проблем при раздвижването ще е трудността при сгъване на краката в коленете. Ето едно упражнение, което да улесни процеса: Болният ляга по гръб и се опитва да изпъне крака си. След това неговият помощник го сгъва, а после отново го изпъва. целта на упражнението е да се накарат мускулите да заработят и да не атрофират, затова трябва да се повтаря често.
По същия начин трябва да се опитва да раздвижва мускулите на увредена ръка, въпреки спазмите, които отначало много измъчват. Не бива да се бездейства, защото това усложнява ситуацията.
Често при раздвижване на засегнатите крайници се използват упражнения за фината моторика, като здравите ръце и крака нарочно биват обездвижени. Например в случай, че засегнатата ръка е била активната на болния, той трябва да се научи да използва другата, за да замести много от дейностите й.
При всички случаи упражненията са важна част от възстановяването на болния, тъй като без тях той не би могъл да стане самостоятелен и да се върне към нормалния начин на живот.

В случай на нужда от рехабилитатор у дома, посетете страницата ни Медицинско обслужване или се свържете с нас за допълнителна информация.

снимка: revivelasersurgery.com


« назад

Напомняме ви, че дизайнът и съдържанието на този сайт са обект на авторско право. Всяко копиране може да става само с писменото съгласие на "БГ ГРИЖА" ЕООД и цитиране на източника.

Всички права запазени© БГ ГРИЖА 2011 - 2024
Уеб дизайн от alphavision