uslugi ceni

Месеци и дори години чакане за място в старчески дом


14-02-2012

Остаряването на родителите е тежко бреме и за децата, особено за по-ангажираните, които не могат да работят пълноценно или дори могат да загубят работата си, ако трябва да отделят нужното време за обгрижване на възрастните или болните си родители. Въпреки че искат да помогнат, те невинаги намират време или пък ги дели голямо разстояние. Едно от решенията е да се намери дом за възрастни хора, където да се грижат добре за тях, но това е трудна задача. Защото местата в държавните и общинските заведения не стигат, а таксите за частните домове не са за всеки джоб.

Дилемата „Кое да избера – мизерни условия за малко пари или лукс за дебели сметки?” стои пред всеки, изправил се пред този проблем. Напливът към държавните и общинските домовете лесно може да се обясни с гарантирания покрив и храна срещу минималните такси, които се искат. За голяма част от възрастните хора това е спасение от мизерната пенсия. Месечната такса там е 70% от доходите на възрастния човек, което прави приютите достъпни дори за хората с най-ниската пенсия. Ветераните от войната заплащат 30 % от пенсията си за таксата. Останалат част от пенсията е за джобни.

За разлика от държавните заведения приемът в частните е опростен. За тях не се чака тежката дума на социалните служби, няма условия, на които да отговаря лицето. За месец престой в частен старчески дом се плащат средно 600-700 лв. Но в по-луксозните домове може да стигне и 1500 лв., особено ако възрастният е лежащо болен и има нужда от непрекъсната грижа. Вероятността да попаднете обаче на нелицензиран такъв е много голяма. Преди да предприемете тази стъпка, направете бърза справка дали избраният от вас дом е в регистъра на одобрените такива от Агенцията за социално подпомагане.

« назад

Напомняме ви, че дизайнът и съдържанието на този сайт са обект на авторско право. Всяко копиране може да става само с писменото съгласие на "БГ ГРИЖА" ЕООД и цитиране на източника.

Всички права запазени© БГ ГРИЖА 2011 - 2024
Уеб дизайн от alphavision